Valikko Sulje

JALAVA HATTUTEMPPUUN, TUORINIEMI SENIOREIDEN KÄRJESSÄ

Harrasterallisarjan kolmas ja samalla talvikauden viimeinen osakilpailu ajettiin lauantaina Suomussalmella 250 kuljettajan voimin. Kilpailussa ajettiin kuusi erikoiskoetta, joille mittaa kertyi n. 80 EK-kilometriä. Harrastekategorian yleiskilpailun vei nimiinsä kolmannen kerran putkeen mäntyharjulainen Starlet-kuljettaja Miko Jalava. Senioreissa Markku Tuoriniemi nappasi kauden ensimmäisen kategoria yleiskilpailu voiton. Lopussa juttua myös BMW Ralli -sarjasta.

JALAVAN JA LEPPÄSEN TAHDISSA

Harrastemestaruus kategoriassa Jalava aloitti yleiskilpailun voiton metsästyksen reilun viiden sekunnin pohja-ajalla ennen Mitsubishilla ajavaa Jarmo Leppästä. Kaksikko ajoi päivän mittaan vuoron perään pohja-aikoja ja ero kävi pienimmillään parissa sekunnissa, mutta kasvoi lopulta kahdeksaan sekuntiin Jalavan eduksi. Jalavalle yleiskilpailun voiton lisäksi luokan 21 voitto. Leppänen puolestaan nappasi nelivetoisten luokan 15 voiton itselleen.

Jalava teki selvää jälkeä talvikaudella. Kuva: RallyPhotos Finland

”Oli vähän outo fiilis, tuntui että auto luisteli koko päivän, mutta kyllä se loppua kohti parani. Ajollisesti meni kuitenkin ihan hyvin. Kerrankin oli paljon EK-kilometriä, niin se oli mukavaa. Vauhdikkaat tiet sopivat hyvin itselle, joten oli makee päivä laskea menemään. Nyt laitetaan keksintö levälleen ja tsekataan kaikki kuntoon, että kestää taas kesän ajella”, Jalava suunnitteli.

Harrastekategoriassa luokkia riittää, joten puretaan kilpailutapahtumia luokka kerrallaan.

V1600/1400 Trophy-autojen (LK16) alkoi Asko Laukkasen tahdissa. Hän ajoi ensimmäiselle erikoiskokeelle peräti seitsemän sekunnin pohjat ennen Joonas Tonteria. Toisella erikoiskokeella hankasalmelainen Riku Rantasalo alkoi lämmetä ja otti Laukkasta kiinni peräti kymmenellä sekunnilla nousten jo luokan toiseksi.

Loppu olikin sitten Rantasalon näytöstä ja hän ajoi selvään voittoon lähes 50 sekunnin erolla. Toiseksi nousi hyvän loppukirin ansiosta Nico Valkonen ja kolmanneksi ajoi Laukkanen.

Riku Rantasalo nappasi HRS kauden avausvoittonsa. Kuva: RallyPhotos Finland

Luokassa 17 (H2050/V2000) sipoolainen Toni Koskela nappasi avauksessa kärkipaikan 14,8 sekunnin erolla enne Toni Ketomäkeä. Ketomäki ei kuitenkaan tästä vielä lannistunut vaan kutisti eron neljään sekuntiin päivän toiseen huoltoon mennessä. Seuraavalla Koskela taas kiristi, vaan Ketomäki taisteli loppuun asti, mutta viimeisen erikoiskokeen kuusi sekuntia nopeampi aika ei aivan riittänyt. Koskela luokkavoittoon 2,2 sekunnin erolla ennen Ketomäkeä. Kolmantena koko päivän sompaili Esa Ketomäki.

BMW Original (LK18) alkoi Esa Puupposen tahdissa. Haastetta antoi kuitenkin edellisen kilpailun voittaja Kristian Pannula, joka nappasi kärkipaikan kilpailun puolessa välissä. Puupponen kuitenkin oli parempi kahdella viimeisellä erikoiskokeella ja nousi takaisin kärkeen. Marginaali toiseksi ajaneeseen Pannulaan oli lopulta puoli minuuttia. Kolmanneksi kiirehti edellisen osakilpailun tapaan Jukka Anttila.

Luokka 20 (alle 1650cc) oli Mika Hirvikankaan juhlaa. Ykköselle mies latoi 17 sekunnin pohjat ennen Jani Kuivasta ja Marko Mansikkamäkeä, joka oli jo käynyt kokeilemassa vähän pohjoisen penkan kovuutta. Toisella erikoiskokeella Mansikkamäki sisuuntui ja ajoi pohjat. Kolmosella ja nelosella Hirvikangas kasvatti johdon kuitenkin jo puoleen minuuttiin. Vitosella alkoi sitten tapahtua lopullisia ratkaisuja, kun Mansikkamäki kaatoi autonsa ja menetti neljä minuuttia.

Näin Hirvikangas tyylitteli kauden toiseen luokkavoittoonsa reilun minuutin erolla ennen Kuivasta. Kolmanneksi nousi koko päivän neljännellä sijalla kärkkynyt Sami Jokinen. Luokan kärkikuskeista Oskari Jauhiaisen sekä Teemu Kuusisen matkat päättyivät teknisiin vikoihin toisella erikoiskokeella.

Luokassa 21 (alle 2250cc) Jalava ajoi siis voittoon kolmannen kerran tällä kaudella. Veeti Toivola oli puolestaan kolmannen kerran toinen. Tasaista suorittamista molemmilta. Luokan kolmanneksi ajoi Tero Kippilä.

Kategorian isoimmassa kaksivetoluokassa (LK22) Juha Sällinen BMW M3:lla avasi pelin yli kymmenen sekunnin pohja-ajalla. Hyvä meno jatkui myös kakkosella ja Sällinen tuli ensimmäiseen huoltoon 16 sekunnin johdossa ennen Volvo-kuljettaja Petri Kataista. Aamun lenkin jälkeen kolmantena oli Tuomo Palola.

Iltapäivällä Sällinen jatkoi tasaista menoaan ja lopulta voittomarginaaliksi kirjattiin 20,4 sekuntia. Toiseksi ajoi Katainen ja loppulenkillä kolmanneksi nousi Matias Valkonen BMW M3:lla. Edellisen osakilpailun voittaja Jarmo Hosionahon matka päättyi tekniseen vikaan jo ensimmäisellä erikoiskokeella.

Sällinen ajoi tasaisen päivän, mikä palkittiin luokkavoitolla. Kuva: TL Photo & Media

Protoissa (LK23) edellisen kilpailun luokkavoittaja John Ruotsalainen turbo Volvolla tyrkkäsi miltei 20 sekunnin pohjat ykköselle. Peugeot-kuljettaja Eerikki Salmela oli avauksessa toinen ja Juho Similä kolmas BMW:llä. Similä aloitti kuitenkin hurjan takaa-ajon ja neljännen erikoiskokeen jälkeen eroa Ruotsalaiseen oli enää alle kolme sekuntia.

Kilpailu ratkesi viidennellä erikoiskokeella, kun Ruotsalainen menetti reilusti aikaa pudoten toiselle sijalle. Näin Similä kiitti ja kuittasi luokkavoittoon. Salmela ajoi kolmanneksi.

SENIOREISSA PALJON KESKEYTYKSIÄ

Seniorimestaruuden pistetaistelu kävi kuumimmillaan ennen Suomussalmea, kun kolme kuljettajaa oli tasapisteissä kärjessä. Näistä kolmesta Markku Tuoriniemi aloitti vauhdikkaimmin, ajaen senioreiden yleiskilpailussa 3,8 sekunnin pohjat ennen Kai Mäkelää. Kotikilpailuun ajanut sarjakärki Pekka Moilanen puolestaan ajautui heti avauksessa ongelmiin ja edessä oli keskeytys vaihdelaatikon hajottua.

”Harmittaahan tämä, panostettiin tosi paljon kotikilpailuun ja sitten se jäi heti kesken. Mutta tämä on sitä motorsportia, elämä jatkuu”, Moilanen totesi pilke silmäkulmassa.

Tuoriniemi nautiskeli kovavauhtisista teistä ja ajoi lopulta varsin helppoon voittoon senioreiden yleiskilpailussa sekä luokassa 11. Kärkikamppailusta kesken päivän pois tippuivat Moilasen lisäksi Pauli Junttila ulosajon seurauksena, ja Mäkelä joutui jättämään leikin kesken tekniikan petettyä.

Senioreiden yleiskilpailun ja luokan 11 toiseksi ajoi Heikki Hosionaho. Kolmas yleiskilpailussa oli pienemmän senioriluokan (LK10) voittaja Tapio Alikoski.

Tuoriniemi lähtee kevättauolle senioreiden ykkösenä. Kuva: TL Photo & Media

”Päivähän sujui tänään hyvin. Ainoa murhe tuli viimeiselle erikoiskokeelle lähdössä, kun huomattiin, että konepellin sokka oli poikki. Jouduttiin sitten varomaan viimeisellä, ettei koko pelti hyppää pystyyn, muuten ei ongelmia. Tykättiin kovasti näistä vauhdikkaista teistä, jotka sopivat BMW:lle hyvin. Seuraavaksi tähdätään sitten sinne Tammisaareen ja jatketaan siellä mestaruusjahtia” Tuoriniemi päättää.

Harrasterallisarja jatkuu toukokuun toisena viikonloppuna Tammisaaressa. Kesäkaudella ajetaan talven tapaan kolme osakilpailua. Sarjan pistetilanne päivittyy kotisivuille alkuviikon aikana www.harrasterallisarja.fi.

BMW RALLI -SARJA VIERAILEVANA TÄHTENÄ

Harrasterallisarja ja BMW Ralli -sarja paiskasivat kättä Suomussalmen osakilpailussa. Vierailevan sarjan kuljettajat pääsivät ajamaan paraati paikalla koko joukon ensimmäisenä. Mukana oli 17 kuljettajaa, joista 16 oli sarjalaisia.

Hannu Hokkanen oli nopein Bemarisarjassa. Kuva: RallyPhotos Finland

Tässä sarjassa voittajasta ei ollut epäselvyyttä, sillä koko päivän kärjessä ajoi tasaisesti Hannu Hokkanen. Voittomarginaali maalissa oli reilu puoli minuuttia. Toisesta sijaista käytiin tasaisempi kamppailu, kun kokenut Lasse Hirvijärvi ja Jukka Kapela mittelivät toisiaan vastaan. Lopulta Hirvijärvi vei pidemmän korren ja Kapela pudotettiin neljänneksi.

Kolmannelle sijalle nousi viimeisellä erikoiskokeella Toni Parkkinen. Hirvijärvi nousi voittonsa ansiosta BMW Ralli -sarjan pistejohtoon ennen kesäkauden kilpailuja. BMW Ralli -sarja jatkuu kesäkuussa ajettavalla Korpilahden Kesärallilla.

Teksti: HRS tiedotus / Timo Louhelainen