Valikko Sulje

TOLONEN NOUSI VOITTOON KONTIOLAHDELLA

Harrasterallisarjan toinen osakilpailu Kontiolahdella päättyi lauantaina kajaanilaisen Joni Tolosen voiton juhliin. Kilpailu ajettiin tähän aikaan kuuluvasti ilman yleisöä. Kilpailijoita mukana oli mukavasti, reilu parisataa, joista sarjalaisia 126. Tiet olivat pohjoiskarjalaiseen tyyliin vauhdikkaita ja jouhevia. Päivän aikana ajettiin neljä erikoiskoetta, reilu 40 EK-kilometriä.

Joni Tolonen käskytti Evo nelos Mitsuaan voitokkaasti. Kuva: TL Photo & Media

NUOTTIKATEGORIASSA UUDET VOITTAJAT

Nuotti nelivetoisissa Kai Hyttinen avasi kilpailun peräti 28 sekunnin pohja-ajalla ennen Joni Tolosta, joka oli pyörähdellyt matkalla. Pasi Saarelainen nappasi kolmannen sijan päivän avauksessa. Sama meno jatkui myös kakkosella ja huolto tauolle Hyttinen paahtoi jo 40 sekunnin johdossa.

Onnetar ei kuitenkaan ollut loppuun asti Hyttisen mukana, sillä tekninen vika päätti matkan teon heti huoltotauon jälkeisellä erikoiskokeella. Tämän jälkeen Tolonen nousi kärkeen ja piti sen loppuun asti. Saarelainen oli toinen, jääden puoli minuuttia Tolosesta. Kolmanneksi nelikoissa ajoi Tommi Rimpeläinen.

”Voitto tuntuu aina hyvältä, vaikka ihan kärkivauhtiin ei vielä ehditty ennen Hyttisen keskeytystä. Tämä oli vasta toinen nuottikisa meille ja juuri nuotin kanssa on tehty paljon töitä, jotta saataisiin se kulkemaan. Tykkäsin reitistä, joka oli varsin haastava ja vauhdikas tänään, Tolonen kertoi Sanomalehti Karjalaisen haastattelussa.

Nuotti kaksivetoisissa sarjakärki Marko Kinnunen avasi kisan kärjessä. Toisen erikoiskokeen puolivälissä Golfin moottori alkoi kuitenkin pätkimään ja huollossa syytä sille selviteltiin. Kakkoselle Juuso Vormisto ajoi hyvät pohjat ja nousi kisan kärkeen. Kinnusen päivä synkkeni kolmosen jälkeen vielä lisää ja kilpailu päättyi tekniseen vikaan.

Vormisto oli hyvässä vauhdissa koko päivän ja nappasi lopulta luokkavoiton sekä koko yleiskilpailun kolmannen sijan, ollen päivän nopein kaksiveto kuljettaja. Konkari Jouko Puhakka sai tehokkaan Bemarin kulkemaan hienosti päivän aikana ajaen pari pohja-aikaa ja sijoittuen toiseksi luokassaan. Kolmas oli Jan-Kari Väisänen.

”Reitti oli hieno tänään. Pari kertaa oli lähtö lähellä, mutta selvittiin niistä. Muuten oli hyvä päivä ja kaikki toimi hienosti”, Vormisto kertasi päiväänsä.

Juuso Vormisto toi Opel Astraa tientäydeltä loppumetreille asti. Kuva EK4 lopusta, n. 500m ennen kisan maalia. Kuva: Juho Juntunen

2-vetoisten pienemmässä luokassa Harri Kihlman ja Jarmo Pekkarinen taistelivat voitosta. Kihlman aloitti päivän johtoasemassa, mutta valitteli voimansiirto ongelmista tauolla. Lopulta Pekkarinen kiilasikin ohi ja voittoon kahdella viimeisellä erikoiskokeella. Kihlman säilytti toisen sijan ja kolmanneksi kurvasi Harry Nieminen.

Hyttisen ja Kinnusen lisäksi kärkikuskeista teknisiin vikoihin keskeyttämään joutuivat Saku Vierimaa, Janne Seluska ja Henrik Salo.

KLASSIKOISSA SAATIIN KAUDEN ENSIMMÄINEN TUPLAVOITTAJA

Klassikoiden yleiskisan kärjessä kisan aloittivat Lada-kuljettaja Matti Friman ja Peugeot 205 käskyttävä Jani Soukka. Tauolle tultaessa Friman oli kirinyt yhdeksän sekunnin johdon.

Aamupäivän Ladan moottori ongelmista kärsinyt Mikko Turunen aloitti tauon jälkeen kovan kirin. Lada-kuljettaja takoi 12,82 kilometriselle kolmos pätkälle 20 sekunnin pohjat ja viimeiselle, neljä kilometriä pitkälle pätkälle vielä reilun kolmen sekunnin pohjat. Tämä nosti miehen Klassikkojen yleiskisan sekä Lada-merkkiluokan toiseksi. Friman piti ykköstilansa loppuun saakka, voittaen Klassikot lopulta kymmenellä sekunnilla. Soukka taipui lopussa kolmanneksi, mutta voitti luokan neljä.

”Perjantai-iltana vielä puuhattiin vähän auton kanssa, kun voimalinjaan piti osia vaihtaa, mutta onneksi se tuli kuntoon. Lauantai meni ihan kivasti. Turunen tuli kyllä kovaa iltapäivän ja me emme oikein edes tietäneetkään, että ne puskevat vielä sieltä takaa. Tultiin jopa liian varmistellen nuo kaksi viimeistä, ettei hölmöiltäsi, mutta onneksi se riitti kuitenkin. Auto toimi ihan hyvin, mutta kuski oli välillä vähän jäässä”, Friman kertoi pilke silmäkulmassa.

”Tiestö oli mukavaa, varsinkin kun nuotista vedettiin. Varmasti yksiä parhaista teistä, joilla on ajettu. Jostain vaan pitäisi löytää vielä pari napsua vauhtia lisää. Koitetaan parannella autoa seuraavaan, niin jos sieltä sitten löytyisi”, Friman päättää.

Matti Friman toi Ladaa jälleen näyttävästi ja voitokkaasti. Kuva: TL Photo & Media

Muissa Klassikko luokissa Kontiolahdella voittoihin ajoivat Vesa Båga (LK3, alle 1050cc), Esa Vahvaselkä (LK6, alle 2050cc) ja Jukka-Pekka Riskusalo (LK7, yli 2050cc).

VEETI PULKKINEN JATKOI VOITTOKULKUAAN NUORISSA

Nuorissa kilpaillaan tasaisilla V1600 autoilla yhdessä luokassa. Kontiolahdella mukana oli kahdeksan kuljettajaa. Ensimmäisellä erikoiskokeella kovinta vauhtia piti Nuutti Korhonen Ford Focuksella ja ajoi sinne selvän, viiden sekunnin pohja-ajan Timo Koskiseen nähden. Vielä selvemmin kakkoselle pohjat ajoi edellisen osakilpailun voittaja Veeti Pulkkinen, joka jätti Korhosen ja Koskisen yli kymmenen sekunnin päähän ja siirtyi kisan kärkeen.

Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Pulkkisen vauhti jatkui hyvänä ja se toi kauden toisen osakilpailu voiton Ford Fiesta -kuljettajalle Harrasterallisarjassa. Koskinen oli toinen, häviten 19,9 sekuntia voittajalle. Kolmanneksi ajoi Korhonen, 7,3 sekuntia Koskisesta.

Veeti Pulkkisen vauhti oli muille liikaa Kontiolahdellakin. Kuva: TL Photo & Media

Harrasterallisarjan toisen osakilpailun jälkeinen pistetilanne päivittyy jälleen alkuviikon aikana sarjan kotisivuille.

Sarjan kolmas osakilpailu on tarkoitus ajaa Suomussalmella maaliskuun 20. päivä. Moni on varmasti huomannut, että ilmoittautuminen on toistaiseksi suljettu. Helmikuun lopussa tulleet uutiset koronarajoitusten tiukennuksesta aiheuttavat epätietoisuutta järjestäjille. Kilpailunjärjestäjä on jo keskustellut asiasta paikallisten viranomaisten kanssa ja asiasta on tarkoitus tehdä päätöksiä maaliskuun ensimmäisellä viikolla, joista tiedotamme heti sarjan kanavissa.

Teksti: HRS tiedotus / Timo Louhelainen