Valikko Sulje

JUNTTILA JUHLI SENIOREISSA – JALAVA JATKOI VOITTOJEN TIELLÄ HARRASTE KATEGORIASSA

Harrasterallisarjan toinen osakilpailu Kontiolahdella ajettiin helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailu vietiin läpi tähän aikaan kuuluvasti ilman yleisöä. Kilpailijoita mukana oli mukavasti, reilu parisataa, joista sarjalaisia 126. Tiet olivat pohjoiskarjalaiseen tyyliin vauhdikkaita ja jouhevia. Päivän aikana ajettiin neljä erikoiskoetta, reilu 40 EK-kilometriä.

Pauli Junttilalla ja kartanlukija Erkki Hyytisellä oli vauhti kohdillaan Kontiolahdella.
Kuva: RallyPhotos Finland

SENIOREISSA ISOMMAN LUOKAN AUTOT KÄRJESSÄ

Seniori mestaruudesta taistellaan kahdessa luokassa, alle ja yli 2250cc. Kauden avauksessa senioreiden yleiskisassa juhlivat pienemmän luokan autot, mutta Kontiolahden vauhdikas reitti oli nähtävästi sopivampi isomman luokan Bemareille.

Yli 2250 kuutioisissa (LK11) ensimmäiselle erikoiskokeelle Pauli Junttila tyrkkäsi 328 BMW:llä peräti 12,5 sekunnin pohjat ennen Markku Tuoriniemeä ja Petteri Rantasta. Kakkosella Junttilan juuttui edellä menneen taakse, eikä päässyt ohi ja menetti paljon aikaa, maalissa tappio oli 16,5 sekuntia EK:n pohjista. Tauolle mentäessä Tuoriniemi oli siirtynyt johtoon ennen Junttilaa ja Rantasta. Kärkikolmikko mahtui seitsemän sekunnin sisään.

Rantanen ei ollut täysin tyytyväinen vauhtiinsa aamupäivän lenkillä ja mietti kuumeisesti mistä taikoa lisää vauhtia. Luokan kärkikaksikko karkasi siitä huolimatta ja lopulta Rantanen oli senioreiden yleiskisan sekä luokkansa kolmas, 16,5 sekunnin päässä kärjestä.

Junttila ja Tuoriemi lähtivät 0,7 sekunnin erolla viimeiselle neljän kilometrin mittaiselle erikoiskokeelle. Siellä Junttila onnistui paremmin ja kiri Tuoriniemen ohi voittoon. Eroa maalissa 3,3 sekuntia.

”Ihan mukava taistelu oli tänään. Viimeinen EK meni ihan kivasti, ei me oikeastaan aikoja siinä hirveästi kateltu, työnnettiin vaan se mikä päästiin. Kakkosella ajettiin edellinen kiinni 5-6 kilsan kohdalla ja hävittiin siinä sitten varmaan joku 30 sekkaa sen perässä, muuten kaikki toimi nätisti. Makiaa baanaa oli tarjolla”, Junttila kertoi kisan jälkeen.

Senioreiden pienemmässä luokassa (LK10) kärkikaksikko oli tuttu jo kauden avauksesta. Taisteluparina sarjakärki Pekka Moilanen, vastassa Kai Mäkelä. Mäkelä aloitti reilun viiden sekunnin pohjilla, mutta Moilanen nipisti eroa reilulla sekunnilla kakkosella.

Moilanen kärsi kytkinongelmista heti ensimmäisestä erikoiskokeesta asti ja kolmannella kuljettajapari alkoi jo miettiä maaliin pääsyä. Mäkelä repäisi tässä vaiheessa eron jo 18,3 sekuntiin ja peli alkoi ratketa. Mäkelä pyöräytti auton kuitenkin osittain penkan puolelle viimeisen erikoiskokeen lopussa, mutta siinä aikaa tuhraantui vain pari sekuntia ja näin voitto Mäkelälle. Moilanen selviytyi lopulta maaliin ja saalisti toiseksi korkeimmat sarjapisteet. Kolmantena koko päivän sompaili Tapio Alikoski, hänellä kärkeen eroa syntyi päivän aikana 56,4 sekuntia.

Moilanen, Mäkelä ja Tuoriniemi ovat tasapisteissä kahden osakilpailun jälkeen.

Kai Mäkelä tuli tien täydeltä kisan viimeisiin mutkiin asti. Kuva: TL Photo & Media

HARRASTEKATEGORIAN YLEISKILPAILUSSA SAATIIN TUPLAVOITTAJA

Harrasteluokissa nähtiin kokonaisuutena jälleen eniten osallistujia ja taistelu oli totutun tasaista. Tämän kategorian yleiskilpailussa Marko Mansikkamäki avasi kilpailun pohja-ajalla ennen edellisen osakilpailun voittajaa Miko Jalavaa. Seitsemän kuljettajaa mahtui 10 sekunnin sisään avauksessa.

Toisella erikoiskokeella Jarmo Hosionaho pyyhkäisi puolestaan pohjat ja siirtyi samalla kilpailun kärkeen 0,2 sekunnin turvin ennen Jalavaa ja Mansikkamäkeä, jotka olivat tasoissa. Tauon jälkeen kolmannella erikoiskokeella Jalava nykäisi eroa pahimpiin kilpakumppaneihin, kun Mansikkamäki hävisi yhdeksän sekuntia ja Hosionaho miltei 18 sekuntia. Hosionaho tippui yleiskilpailussa useamman sijan ja oli lopulta sen viides, voittaen kuitenkin luokan 22 (yli 2250cc).

Neljänneksi Harrastekategorian yleiskilpailussa ajoi nelivetoisella Mitsubishilla Jarmo Leppänen, voittaen samalla luokan 15 (4wd).

Mansikkamäki taipui lopulta kolmanneksi yleiskilpailussa ja luokassaan (LK20, alle 1650cc) toiseksi, vain 4,3 sekunnin luokkavoittajalle hävinneenä. Luokka voittoon luokassa 20 kiristi Mika Hirvikangas, joka ajoi aamupäivän aivan kärjen tuntumassa, mutta iltapäivällä jo tasatahtiin Jalavan kanssa. Jalavalle siis kauden toinen Harrastekategorian yleiskilpailun voitto sekä samalla luokan 21 (alle 2250cc) voitto.

Miko Jalava nappasi kauden toisen voiton ja on sarjakärjessä. Kuva: RallyPhotos Finland

Pistetilanteessa Jalava johtaa Harrastekategoriaa kahden osakilpailun jälkeen. Mansikkamäki on jaetulla kolmannella sijalla, kaksi pistettä Jalavan perässä.

”Oli kyllä ihan makee päivä ja reitti myös, vaikka tiet olikin vähän pehmeiksi menneet. Ykkösellä tuli yksi takapiikki vähän silmille ja sammutettiin auto siihen, mutta siinä nyt ei onneksi kauaa mennyt. Kolmosella sitten saatiin edellä menevä kiinni, päästiin onneksi nopeasti ohi. Muuten selvittiin ilman turhaa sähläystä tällä kertaa”, Jalava totesi tyytyväisenä kilpailun jälkeen.

HARRASTELUOKKIEN SISÄLLÄ TIUKKAA TAISTELUA SEKUNNEISTA

Luokassa 16 (V1600 ja 1400 Trophy) Nico Valkonen avasi vauhdikkaimmin, ajaen viiden sekunnin pohjat. Sen jälkeen olikin tasaisempaa, sillä sijat 2-5 olivat kahden sekunnin sisällä toisistaan, järjestyksessä Joonas Tonteri, Ari Pentinmäki, Jere Tuomaala, Jarno Hakala. Kilpailu eteni hyvin tasaisena myös seuraavilla erikoiskokeilla. Lopulta Tonteri onnistui parhaiten ja otti voiton reilun viiden sekunnin turvin ennen Pentinmäkeä. Kolmas oli Valkonen, joka jäi Pentinmäestä vain 2,1 sekuntia. Pentinmäki siirtyi Harrastekategorian pisteissä toiseksi, yhden pisteen päähän johtavasta Jalavasta.

Luokassa 17 (H2050/V2000) Timo Heinonen ja Toni Koskela taistelivat tiukimmin voitosta. Ratkaisu tapahtui kolmannella erikoiskokeella, kun Heinonen jäi Koskelasta peräti 16 sekuntia. Näin Koskela nappasi voiton, Heinonen toinen ja Timo Viitanen kolmas. Avauskisassa kaksoisvoiton ottaneista Ketomäen veljeksistä Esa oli neljäs, 2,8 sekuntia Tonia nopeampana, joka oli kuudes. Kuuden kärki mahti 31 sekunnin sisään, joten tässä luokassa on luvassa tiukkaa taistelua myös tulevissa kilpailuissa.

BMW Orginal luokassa (LK18) Esa Puupponen oli jo yli puolen minuutin johdossa kisan tauolla, mutta tippui lopulta kolmanneksi. Kahdella viimeisellä erikoiskokeella pohjat ajanut Kristian Pannula nousi voittoon ennen Jukka Anttilaa.

Luokassa 20 (2wd alle 1650cc) Hirvikangas siis voittoon, Mansikkamäki toiseksi ja kolmanneksi kiiruhti Oskari Jauhiainen. Kärkikuskeista Juho Nykänen ja edellisen kisan luokkavoittaja Teemu Kuusinen joutuivat keskeyttämään teknisiin vikoihin jo toisella erikoiskokeella.

Kankaanpääläinen Mika Hirvikangas oli hyvässä vireessä Toyota Corollaan. Kuva: RallyPhotos Finland

Luokka 21 (2wd alle 2250cc) oli Jalavan juhlaa. Toisena koko päivän ajoi Veeti Toivola, joka hävisi lopulta reilun minuutin Jalavalle. Kolmanneksi suoriutui Jarno Pentinpuro. Toivola oli luokan toinen myös kauden avauksessa ja on sarjapisteissä jaetulla kolmannella sijalla kahden osakilpailun jälkeen.

Luokan 22 (2wd yli 2250cc / TDI) vauhdikkaimmin käynnisti Jarmo Hosionaho, jonka meno oli näyttävää seurattavaa jo kauden avauksessa. Johto tauolla, kahden erikoiskokeen jälkeen oli 17,7 sekuntia. Toisena seurasi Ville Pulkkinen ja kolmantena eteni edelliskisan luokkavoittaja Petri Katainen. Takaa-ajajat ajoivat Hosionahoa kovaa kiinni kahdella viimeisellä erikoiskokeella, mutta tällä kertaa se ei riittänyt, vaan järjestys pysyi samana. Kärkikolmikko mahtui lopulta 14 sekunnin sisään. Sarjassa tästä kolmikosta parhaimmalla sijalla on Katainen, jolla on hallussa jaettu kolmas sija kahden osakilpailun jälkeen.

Protoissa (LK23) voittoon ajoi John Ruotsalainen Volvo 740 Turbolla. Toiseksi ajoi avauskisan voittaja Eerikki Salmela Peugeot 106:lla ja kolmas oli Jani Paananen BMW:llä.

John Ruotsalainen oli Protojen nopein Turbo Volvollaan. Kuva: TL Photo & Media

LISÄLUOKKIEN YLEISKIPAILUSSA PAIKALLISTEN JUHLAA

Joensuulaiset kuljettajat olivat mukana isolla joukolla kilpailun lisäluokissa. Kärjessä taistelivat Toyota Corolla kuljettaja Antti Suutarinen, R2 Peugeotia käskevä Joonas Huovinen ja VW Golfilla kilpaileva Joni Toivanen. Toivasen ”WRC” Golf on saanut paljon huomiota rallipiireissä alkuvuoden aikana. Diffuusorit näyttivät toimivan hyvin myös Kontiolahden nopeilla baanoilla.

Toivanen oli johdossa kahden erikoiskokeen jälkeen, mutta Huovinen hengitti niskaan 0,9 sekunnin päässä. Suutarinen oli liikenteessä tien auraajana numerolla yksi, mutta oli tauolla hienosti kolmantena, 13 sekunnin päässä kärkikaksikosta.

Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Huovinen kiristi otettaan ja kiisi lopulta 7,9 sekunnin voittoon. Suutarinen nousi viimeisellä erikoiskokeella Toivasen ohi toiseksi.

”Tämä oli ensimmäinen kisa uuden kartanlukijani Antti Hyttisen kanssa. Lähdettiin ihan testimielessä mukaan, eikä ollut minkäänlaisia tulostavoitteita. Päivä sujui kuitenkin hyvin ja ensimmäisen erikoiskokeen arkailun jälkeen saatiin hyvä vauhti päälle”, Huovinen kertoi kisan jälkeen.

Toivasen ja ”WRC” Golfin vauhti riitti lisäluokkien kolmanneksi. Kuva: TL Photo & Media

Harrasterallisarjan toisen osakilpailun jälkeinen pistetilanne löytyy kokonaisuudessaan sarjan kotisivuilta täältä.

Sarjan kolmas osakilpailu on tarkoitus ajaa Suomussalmella maaliskuun 20. päivä. Moni on varmasti huomannut, että ilmoittautuminen on toistaiseksi suljettu. Helmikuun lopussa tulleet uutiset koronarajoitusten tiukennuksesta aiheuttavat epätietoisuutta järjestäjille. Kilpailunjärjestäjä on jo keskustellut tilanteesta paikallisten viranomaisten kanssa ja asiasta on tarkoitus tehdä päätöksiä maaliskuun ensimmäisellä viikolla, josta tiedotamme heti sarjan kanavissa.

Teksti: HRS tiedotus / Timo Louhelainen