Valikko Sulje

HARRASTERALLISARJAN ENSIMMÄINEN KAUSI PÄÄTTYI PARKANOSSA – MESTARIT SELVILLÄ

Harrasterallisarjan kausi päättyi syyskuun viimeisenä viikonloppuna Parkanon ja Ikaalisten ralliteillä Fenno Rallin merkeissä. Olosuhteet olivat haastavat ja muistuttivat varsinkin perjantai-iltana enemmän Walesin rallia kuin kotimaista kilpailua. Yleiskilpailun helppoon voittoon ajoi Mitsubishi kuljettajapari Kai ja Ida Hyttinen. Kilpailussa ei ollut mukana muita sarjalaisia nelivetokuljettajia.

Hyttiset juhlivat Nuottikategorian mestaruutta. Kuva: TL Photo & Media.

Koko kisan kovimman suorituksen teki Harrastekategoriassa kilpaileva Mika Hirvikangas. Toyota Corollaa luotsaava kuski äityi niin kovaan vauhtiin, että sillä irtosi kokonaiskisan toinen sija heti Hyttisten jälkeen. Sarjalaisten kolmanneksi kokonaiskilpailussa ajoi saman kategorian Toni Koskela.

Perjantai-iltapäivällä jännitystä oli ilmassa, kun pitkästä aikaa kuljettajilla oli edessä pari erikoiskoetta pimeässä. Tämä aiheuttikin paljon ohjelmaa, sillä jopa kymmenkunta kuljettajaa koki ulosajon syksyn pimeydessä ja vesisateessa. Lauantaina mentiin sitten jo puolipilvisessä syyssäässä ja tapahtumatkin rauhoittuvat. Tehdään katsaus tapahtumiin mestaruuskategorioittain.

TS-KONEHUOLTO HARRASTEMESTARUUS

Tässä kategoriassa mestaruuden jo aiemmin varmistanut Miko Jalava ei lähtenyt enää mukaan Parkanoon, joten voitto oli tarjolla jollekin muulle.

Ja kategorian yleiskisan puolella se ”joku muu” oli Hirvikangas, joka voitti samalla myös luokan 20. Toiseksi tullut Toni Koskela jäi miltei minuutin. Koskela ajoi samalla luokan 17 voittoon. Kolmas kategorian yleiskisassa oli luokan 20 kakkonen, Jani Kuivas.

”Fiilis on kyllä aivan uskomaton. Joka kerta tulee yllätyttyä tuosta auton suorituskyvystä. Mehän emme alun perin meinanneet koko sarjaa kiertää, mutta nälkä kasvoi syödessä, kun homma alkoi sujua. Kyllähän tämä palkitsee ja tuntuu tosi hyvältä nyt”, Hirvikangas tunnelmoi.

Kankaanpääläinen Mika Hirvikangas oli liekeissä miltei kotiteillään ajetussa kilpailussa. Kuva: RallyPhotos Finland.

V1600 ja 1400cc luokassa Riku Rantasalo lähti hakemaan kauden neljättä voittoaan. Perjantain jälkeen näytti hyvältä, kun luokkajohto Joonas Tonteriin nähden oli 4,4 sekuntia. Tonteri kiristi tahtia lauantain avauksessa ja kavensi eron kahteen sekuntiin.

Rantasalo katsoi parhaakseen laittaa kaasu pohjaan tässä vaiheessa, jonka jälkeen neljä pohja-aikaa siivittivät hänet luokkavoittoon 41 sekunnin erolla Tonteriin. Koko kilpailun tasaisesti kärkikaksikon takana ajoi Tero Tukiainen ollen luokan kolmas.

Luokassa 17 H2050:ssa Toni Koskela ajoi siis voittoon. Toni Ketomäki seurasi koko kilpailun toisella sijalla ja kävi välillä jo alle kuuden sekunnin päässä kärjestä, mutta lopulta ero venyi reiluun 20 sekuntiin.

Kolmannessa sijassa kiinni oli ennen viimeistä erikoiskoetta Timo Viitanen, mutta siellä Esa Ketomäki hyökkäsi tosissaan ja pyyhkäisi luokan kolmanneksi 5,4 sekunnin turvin.

BMW Originaleissa (LK18) Ossi Pohjanharju aloitti perjantain pimeydessä koviten. Yötauolle tultaessa johto oli 4,2 sekuntia Tuomo Hinttuun.

Hinttu ajautui lauantain toiseksi viimeisellä erikoiskokeella ongelmiin ja jäi pohjista miltei neljä minuuttia. Tämä tiputti hänet luokan kolmanneksi lopputuloksissa. Pohjanharju sai kruisailla maaliin ilman paineita, tuloksena luokkavoitto yli kahden minuutin marginaalilla. Toiseksi nousi Kristian Pannula.

Luokassa 20 Hirvikangas ajoi voittoon reilun minuutin erolla ja Kuivas yhtä selkeästi toiseksi. Kolmanneksi kiiruhti Sami Jokinen.

Luokassa 21 viime kaudella R-Rallicupin kärkikahinoissa viihtynyt Juho Nykänen aloitti rivakimmin ykkösellä, jonne syntyi peräti 18,2 sekunnin pohjat. Ilo ei kauaa kestänyt, kun Opel oli kakkosella jo nurin ja kilpailu jäi kesken.

Johtopaikkaa perjantain jälkeen piti Jarno Pentinpuro. Parinkymmenen sekunnin päässä toisena tuli Matias Salmela. Salmela aloitti kirin heti lauantaiaamuna ja mies takoikin pohjat jokaiselle erikoiskokeelle. Se ei kuitenkaan aivan riittänyt, kun maalissa eroa Pentinpuron hyväksi oli vielä 2,1 sekuntia.

Martin Salmela ajoi luokan kolmanneksi reilun minuutin kärkikaksikon takana.

Harrastekategorian isoimmassa 2-vetoluokassa (LK22) koko kauden hyvässä vauhdissa ollut Volvo kuljettaja Petri Katainen jatkoi tasaisia esityksiä ajaen selvään luokkavoittoon. Jokaiselle erikoiskokeelle syntyi luokkapohjat, vaikka ongelmiakin oli matkalla.

”Kardaani meinasi pudota matkalle ja sitä parsittiin pariinkin otteeseen päivän aikana, mutta onneksi se nyt kesti loppuun asti. Ihan hyvä fiilis jäi koko kaudesta. Suomussalmen kisa oli meille vähän tuskainen, kun ei meinannut kulku riittää autossa, mutta muuten ei valittamista. Nyt pitää autoa huoltaa ja virittää, ettei Bemarit mene ohi jatkossakaan”, Katainen suunnitteli.

Petri Kataiselle kausi toi pronssia. Kuva: RallyPhotos Finland.

BMW-kuljettaja Tuomo Palola ajoi luokan 22 toiseksi, jääden yli puolitoista minuuttia Kataiselle. Markus Mäkelä oli kolmas.

Protojen luokassa John Ruotsalainen Volvo 740:lla käynnisti kilpailun perjantaina huikeilla suorituksilla. Luokkajohto kahden erikoiskokeen jälkeen oli jo yli minuutin.

Lauantaina tie nousi kuitenkin pystyyn erikoiskokeella viisi, kun tekniikka petti yli kahden minuutin johtoasemassa. Näin luokkavoittoon nousi Hannu Hautakoski. Toinen oli Eero Sipponen ja kolmas Jani Paananen.

Harrastekategorian mestaruuden vei siis mäntyharjulainen Jalava. Hopealle nousi tasaisen kauden ajanut Koskela ja pronssia nappasi Katainen. Hirvikangas oli pisteiden neljäs.

TEAM HEMPPA SENIORIMESTARUUS

Senioreiden yleiskisassa isomman luokan Petteri Rantanen oli nopein perjantaina BMW:llä. Pienemmässä luokassa kilpaileva Pekka Moilanen ei kuitenkaan jäänyt kuin seitsemän sekuntia avauksessa.

Heti lauantaiaamun avauksessa Moilanen oli hereillä ja pyyhkäisi Rantasen ohi 0,1 sekunnin turvin kokonaistilanteessa. Tilanne näytti ratkeamisen merkkejä vitosella, kun Moilanen sai venytettyä eron jo yli kymmeneen sekuntiin. Johto kesti loppuun asti ja näin Moilanen saapui leveä hymy kasvoillaan maaliin.

”Kausi aloitettiin voitolla ja päätettiin voitolla, joten kaikki hyvin. Toki, jos meillä olisi ollut yksi kilpailija enemmän luokassa täällä, niin nyt oltaisiin mestareita, kun Tuoriniemi keskeytti, mutta tämä meni nyt näin. Mitalisija maistuu aina ja kaikki kunnia mestarille”, Moilanen iloitsi maalissa.

Pekka Moilanen ja kartanlukija Veli Sutinen iloitsivat maalissa. Kuva: TL Photo & Media.

Toiseksi senioreiden yleiskisassa ajoi Rantanen, voittaen samalla oman luokkansa ja kolmanneksi itsensä tyrkkäsi Heikki Hosionaho.

Mestaruus tässä kategoriassa meni vantaalaiselle Markku Tuoriniemelle, jonka tasainen kausi päättyi niin sanottuun ”tilasto keskeytykseen”, kun muuten koko kauden hyvin toimineen BMW:n tekniikka petti.

”Mukava olisi ollut ajaa vielä tämä viimeinenkin kilpailu loppuun saakka, mutta ohjauspumppu sanoi sopimuksen irti nelosen jälkeen. Sarja kokonaisuudessaan oli ihan letkeä ja mestaruus tuntuu hyvältä”, Tuoriniemi kertoi kilpailun jälkeen.

Hopeaa Moilaselle ja pronssia Hosionaholle.

JAKOPALVELUT.COM NUOTTIMESTARUUS

Nuottikategorian voittoon ajoi jälleen Hyttinen. Toisessa sijassa ja 2-vetoisten voitossa pitkään kiinni oli Marko Kinnunen, mutta epäonni ei ota loppuakseen ja edessä oli keskeytys vetonivelen katkeamiseen erikoiskokeella kuusi.

”Tänä päivänä oltiin ainut lähtijä luokassa, joten ajettiin vaan oma ehjä kisa. Katsotaan, keksiikö tuo Moilanen vielä jotain tälle kaudelle meidän päämme menoksi. Se on noussut tuolla meidän kylällämme Hidalgon rooliin, niin sen matkassahan sitä tännekin tultiin”, Hyttinen velmuili maalissa viitaten niin ikään Suomussalmelta kotoisin olevaan Pekka Moilaseen.

Kategorian yleiskisan toiseksi ja samalla isomman 2-veto luokan voittoon nousi Janne Seluska. Toisena tässä luokassa maaliin selvisi Pauli Sinkkonen.

Pienemmässä 2-veto luokassa ainoana kuljettajana mukana oli Harri Kihlman. Hän ajoi luokkavoittoon.

Loppupisteissä Hyttinen nappasi Nuottimestaruuden itselleen selkeästi 12 pisteen erolla ennen Kihlmania. Pronssille nousi Seluska.

PRO ESTORE NUORTEN MESTARUUS

Veeti Pulkkiselle ei löytynyt vastustajaa Parkanon seudun teillä. Nuori kuljettajalupaus nappasi kauden viidennen luokkavoiton miltei puolen minuutin turvin ennen Timo Koskista.

”Kisa meni aika lailla niin kuin suunniteltiin. Perjantaina pimeässä hyökättiin ja se jo ratkaisi peliä meidän suuntaamme. Tänään lopussa pystyttiin jo vähän himmaamaan. Ensi vuodelle voisi vähän isompaa autoa katsella, mutta ei ole vielä sen tarkemmin suunniteltu”, Pulkkinen paljastaa.

Mestaruustaistossa mukana ollut Joakim Goman sortui ulosajoon viidennellä erikoiskokeella ja edessä oli keskeytys luokan toiselta sijalta.

Perjantaina kahden erikoiskokeen jälkeen kolmantena olleen Oskari Sokan osakkeet tipahtivat lauantain edetessä ja tyytyminen oli luokan neljänteen sijaan, kun vielä viimeisellä erikoiskokeella Aleksi Hallia pyyhkäisi ohi kolmanneksi.

Pulkkinen varmisti voitollaan tämän kategorian mestaruuden kuuden pisteen turvin. Hopeaa Koskiselle ja pronssia Sokalle.

Pokaalien lisäksi sarjapalkintoina jaettiin shekkejä. Kuva: RallyPhotos Finland.

LUKSUSHUVILAT.FI KLASSIKKOMESTARUUS

Klassikoissa mestaruus ratkesi jo aiemmin nuotista ajavan Lada-merkkiluokan Matti Frimanille. Hän oli kuitenkin mukana Parkanossa metsästämässä kategorian kuudetta voittoa.

Kärjessä kilpailun avasivat tällä kertaa alle 1350cc luokassa ajavat Kari Herronen ja Jani Soukka, joilla oli tiukkaa taistelua luokan voitosta jo edellisessä kilpailussa. Tämä taistelu kuitenkin päättyi heti kakkosella, kun Soukka lipsautti Peugeottinsa paikalliseen peltoon.

Yötauolle Herronen tuli kategorian johdossa reilun seitsemän sekunnin turvin ennen Frimania.

Lauantaina Friman nosti vauhtiaan ja meni tehokkaalla Ladalla omaa kyytiään kategorian yleiskisan voittoon. Kuuden suora oli näin valmis.

Lähdettiin autoa säätämään ja saatiin se lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella jo aika hyvään iskuun. Oli kyllä makea laskea menemään näitä hienoja teitä. Pieniä tekniikka murheita on mahtunut kauteen, mutta kaikista on aina selvitty eteenpäin. On ollut ilo huomata, että nuotti on kehittynyt kauden aikana, vaikka sitä ei olekaan kilpailujen ohella treenattu”, Friman kertoi maalissa.

Mestarin tyylinäyte erikoiskokeella kolme. Kuva: TL Photo & Media.

Toisena yleiskisassa ja ykkösenä luokassaan maaliin ajoi Herronen.

”Reitti oli aivan mahtava. Tämä oli sitä ralliautoilun ydintä, kun tällaisilla vaihtelevilla teillä pääsee kisaamaan. Eilen hyökättiin pimeässä, kun luokkavoitto mielessä tänne lähdettiin. Harmi vaan, että Soukalle kävi se vahinko kakkosella, niin kisa vähän typistyi siinä. Sarja oli hieno ja toivotaan, jotta saataisiin lisää autoja näihin meidän luokkiimme. Olemme keskustelleet asiasta klassikko kuskien kanssa, mutta ei tähän taida mitään viisasten kiveä olla, kuinka saataisiin lisää autoja sekä kuskeja mukaan”, Herronen pohdiskeli.

Vielä ennen viimeistä erikoiskoetta yleiskisan kolmantena ollut Timo Hytönen koki kovia aivan loppumetreillä. Ladasta hajosi kardaani ja kilpailu jäi siihen. Tämän myötä kolmanneksi nousi Jari Päivärinta, ollen samalla alle 1350cc luokan toinen.

Volkkarien merkkiluokassa Esa Niittymäki johti kilpailua perjantain jälkeen, mutta Kari Haapalainen kiristi vauhtiaan lauantaina ajaen selvään luokkavoittoon. Niittymäki oli toinen ja Stefan Wiik kolmas.

Mestaruus meni siis Frimanille, hopeaa Hytöselle ja pronssille viimeisen kisan suorituksella nousi Haapalainen.

”HEI MENNÄÄN MÖKILLE SAUNOMAAN”

Kilpailun lisäluokkien yleiskilpailussa mentiin BMW-kuljettajien tahdissa. Perjantain jälkeen johtopaikkaa piti Joni Seilo. Toisena tuli paikallisten iloksi Starlet -kuljettaja Joonas Kalliomäki ja kolmantena Lasse-Pekka Mikkonen. Kärkikolmikko mahtui seitsemän sekunnin sisään.

Lauantaina Kalliomäki alkoi tippua kärkivauhdista isoja Bemareita vastaan taistellessa. Kovinta nousua oli tekemässä Mikkonen, joka laulatti M3:sta siihen malliin, että maalissa se palkittiin lisäluokkien yleiskisan voitolla. Seilon oli tyytyminen toiseen sijaan. Eroa kaksikon välille jäi vain 9,3 sekuntia.

Kolmanneksi yleiskisassa nousi Hannu Ruohorinne Opel Corsalla. Neljänneksi ja samalla paikallisten eli ”Kylänmiesten ja naisten” -luokan voittoon ajoi Maria-Teresa Vuotari Honda Civicillä.

Kilpailun mielenkiintoisin tilanne nähtiin viimeisellä erikoiskokeella, kun aloittelijoiden luokassa ensimmäistä ralliaan ajoi aiemmin kartanlukijana kunnostautunut Markus Määttänen. Kolmantena luokassa ollut Määttänen tokaisi kesken erikoiskokeen kartturi Henri Tuomistolle, että ”Hei, mennään mökille saunomaan!”, jonka jälkeen kaksikko kaartoi seuraavan pihatien liittymään.

Ja totta tosiaan kaverit olivat lämmittäneet saunan ja paljun valmiiksi, mutta hekään eivät tienneet kuskin aikeista keskeyttää kilpailu siihen paikkaan. Keskeytyksen syy: ”palju oli lämmin” on varmasti yksi erikoisimmista vuosien varrella.

Tempauksellaan Määttänen halusi kertoa, että rallin pitää olla hauskaa eikä liian vakavaa. Määttäsen tempauksesta uutisoi ensimmäisenä Rallit.fi -sivusto, jossa tilanteesta on nähtävillä myös video.

Kausi päätettiin Parkanossa sarjalaisten palkintojenjako tilaisuuteen ja iltajuhlaan Käenkoskikeskuksella. Palkintojenjaon yhteydessä suoritettiin myös kauden pääarvonta. Nelivetoisen mönkijän itselleen voitti Lauri Ahoketo.

Tämän myötä Harrasterallisarjan organisaatio haluaa kiittää kaudesta kaikkia kuljettajia, tiimejä, median edustajia, yhteistyökumppaneita, kisajärjestäjiä, talkoolaisia sekä teitä hyvä ralliyleisö! Meillä on vauhdikas kausi takana ja ensi vuonna jatketaan. KIITOS!

Teksti: HRS tiedotus / Timo Uimi